Ruta verda: descripció

Ruta verda: descripció


RUTA VERDA: PENYA DE L'ÀGUILA I MINES DE FERRO

Àrea Recreativa de les Ombries de Benifassà - Penya de l'Àguila - Mines de Ferro - Àrea Recreativa de les Ombries de Benifassà


Accés a la ruta:  Àrea Recreativa de les Ombries de Benifassà
Distància: 11 km
Temps: 5 hores sense efectuar parades
Desnivell: 600 m
Nivell: mitjà-alt


Eixida: Des de l'Àrea Recreativa de les Ombries de Benifassà. Les primeres tres parades coincideixen amb la ruta blava denominada "Una volta per l'embassament".
Una vegada al corral de les Tones continuem uns metres fins a trobar la pujada pel barranc que ens conduirà a la Penya de l'Àguila.


(4) Pouet. La senda ascendeix i ens deixa una vista preciosa de l'embassament fins que arribem al pouet, punt d'aigua en el qual antigament bevien els pastors de la zona. Aquestes construccions es feien en els punts on, a causa de la capa impermeable del sòl i el pendent, eixia l'aigua.

(5) Penya de l'Àguila. Continuem pujant fins a arribar a la cresta de la muntanya on ens trobem amb unes espectaculars vistes de la Plana de Vinaròs i a escassos metres a l'esquerra podem observar la imponent Penya de l'Àguila. Enfront nostre tenim la Roca del Migdia, roca que rep aquest nom perquè, a mode de rellotge de sol, marcava l'hora de dinar als llauradors de la plana.

(6) Mines de Ferro. Una vegada en la cresta seguim cap a l'oest. A partir d'aquest punt es poden observar restes de pedres ferruginoses, però és més endavant on podrem observar les diferents Mines de Ferro abandonades amb el pas del temps.

(7) Mola de les Roques del Migdia. Continuem endavant fins a arribar a la fita de la Mola de les Roques de Migdia. Als nostres peus també podem observar el forat d'una de les Mines de Ferro. Aquestes mines rebien el nom de tollos i eren unes estructures mineres simples, consistents en excavacions superficials en forma de trinxera o cràter amb unes poques galeries poc profundes. El mineral extret es baixava per les sendes a lloms de bestiar fins a la fàbrica de ferro situada a les proximitats del molí de la Font de Sant Pere.

Avancem per la cresta on podem gaudir d'unes vistes espectaculars. Podem observar davant nostre i a la dreta el Monestir de Santa Maria de Benifassà. Continuem fins que ens trobem un senyal que ens indica que hem de començar la baixada pel barranc del Ferro.

Seguint les fletxes verdes arribem a (1) Forn del Vidre, antic mas que actualment alberga tres edificis públics (el Viver Forestal, el Centre de Recuperació de Fauna i el magatzem de les brigades del Parc Natural). Ara només ens queda desfer el camí que hem fet a l'anada fins a arribar a l'Àrea Recreativa de les Ombries de Benifassà.