Geologia

Geologia

 
 
 
 

 

La Serra Gelada constitueix una xicoteta alineació de muntanyes d'orientació NE-SO que separa les badies de Benidorm i Altea. Es caracteritza pel seu perfil asimètric, que queda patent al llarg dels seus 6 Km de longitud. El seu flanc SE forma una impressionant costa de penya-segats, mentre que el seu flanc NO ens mostra una vessant molt més suau, fortament tallada per la xarxa de drenatge.

L'origen tant de la serra com dels illots de la Mitjana i de Benidorm, és tectònic, probablement d'inicis del Pliocé. El penya-segat està format per materials de diferent resistència a l'erosió, com arenisques calcàries amb calcarenites, més resistents, o margues més erosionables. Açò confereix al penya-segat un aspecte característic en el qual s'alternen morfologies de successions de cantils i talussos que el converteixen en un paisatge únic.

Per altra banda, l'illot de l´Olla és d'origen Terciari, del Paleogé, i constitueix una illa plana constituïda fonamentalment per una antiga terrassa marina.

Són també d'interès les coves d'origen càrstic que s'obrin al llarg de la serra, entre les que destaquen la Cova del Far de l´Albir, descoberta i topografiada recentment, i destacable per la presència de les formacions d'estalactites i estalagmites al seu interior.

L'espai natural protegit engloba, a més, un àmbit marí que de manera general presenta un pendent moderat, amb una planura entre les isòbates de 15 a 30 m, que suposen la major superfície. Enfront dels penya-segats de la Serra Gelada i de Toix, els fons marins presenten forts pendents, podent arribar la isòbata dels 20 metres a escassa distància de la costa.

Entre els accidentes submarins més notables, destaca l'escull rocós situat al sud de l'illa de Benidorm, conegut com la Llosa. L'estribació occidental de la Serra Gelada, formada pels enclavaments del Tossal de La Cala, la Punta Canfali i la pròpia illa de Benidorm, constitueixen una zona de costes baixes arenoses que donen lloc a les platges de Llevant i Ponent.

Com a punts d'especial interès geològic i paisajístic, destacaríem:

  • En la serra: El penya-segat en si, les fractures al llarg del penya-segat, entre les quals destaquen les falles de la Punta de l'Escaleta i de la Punta de l'Albir; les coves, en particular "La boca de la Balena" per les seues formacions d'estalactites i estalagmites; les restes paleontològiques i de fòssils distribuïts en la columna cretàcica de la serra i, sobre tot, les impressionants dunes fòssils enfiladores presents al penya-segat de la Serra Gelada. Per a obtindre més informació sobre les "Dunes fòssils enfiladores de la Serra Gelada" pots consultar la guia dels llocs d'interés geològic de la província d'Alacant, de la web "Senders Geològics" de l'Exma. Diputació d'Alacant. Punxa ací            
  • En l'Illot de Benidorm: el mateis illot, ja que el seu perfil i cabussament delaten la seua continuïtat estructural amb la Serra Gelada, ajudant-nos a la interpretació del paisatge.