NOVETATS

II JORNADA TÈCNICA DE DIVULGACIÓ D'ESTUDIS CIENTÍFICS DEL PARC NATURAL DE LA SERRA CALDERONA

II JORNADA TÈCNICA DE DIVULGACIÓ D'ESTUDIS CIENTÍFICS DEL PARC NATURAL DE LA SERRA CALDERONA

Data: Dimecres 31 d'octubre de 2018.

Punt i hora de trobada: Antiga Almàssera, carrer Mestre Roselló, 30, d'Olocau (València).

Hora: De 9 h a 13 h.

Inscripció: ací o enviant un correu electrònic a serra_calderona@gva.es sol·licitant el formulari d'inscripció.

Adjuntem el cartell en pdf per si voleu fer-ne difusió.

Moltes gràcies


PROGRAMA:

9.00 h. Apertura a càrrec de la Direcció General del Medi Natural.

 

9.10 h. A la vora de l'extinció. Cistus heterophilus, espècie en situació crítica a Espanya i el seu pla de recuperació a la Comunitat Valenciana.

Pablo Ferrer Gallego. Tècnic del Servei de Vida Silvestre del CIEF (Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal de la Comunitat Valenciana) de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

Resum: "L'estepa de Cartagena és una espècie en perill d'extinció a l'estat espanyol i a la Comunitat Valenciana. Des de l'aprovació del Pla de conservació d'aquesta espècie en 2015 es venen realitzant una sèrie de treballs tant dins com fora de l'hàbitat natural on viu aquesta planta per a la seua recuperació. La Serra Calderona suposa una important àrea natural des d'on crear noves poblacions que ajuden a eixir de l'extinció a aquesta emblemàtica i endèmica planta."

 

9.50 h. Art rupestre a la Serra Calderona.

Rafael Martínez Valle. Doctor en Arqueologia. Cap de la Secció d'Arqueologia i Paleontologia de l'IVCR+I (Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació de Béns Culturals). Generalitat Valenciana.

Resum: "Es presentaran els enclavaments amb art rupestre localitzats al Parc de la Serra Calderona, béns d'interés cultural inscrits en la llista del Patrimoni Mundial de la Unesco (Kioto, 1998), i s'analitzaran des d'una perspectiva històrica i patrimonial com a potencial recurs cultural".


 

10.30 h. Pausa – descans.

 

11.00 h. L'àguila de panxa blanca a la Serra Calderona: resultats del seguiment mitjançant telemetria d'alta resolució.

Pascual López López. Universitat de València. Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva.

Resum: "Des del 2017 s'han marcat i seguit mitjançant telemetria GPS/GSM d'alta resolució un total de sis àguiles de panxa blanca (tres mascles i tres femelles) de tres territoris distints ubicats dins de la ZEPA de la Serra Calderona. En aquesta ponència s'exposaran els resultats preliminars del seguiment d'aquests exemplars. Es mostrarà la forma i l'extensió dels territoris, les variacions al llarg de l'any i l'efecte de les activitats humanes sobre el comportament de l'espècie. Així mateix, es farà especial insistència en les causes de mortalitat detectades i els riscos potencials a què s'enfronta l'àguila de panxa blanca en l'espai natural."

 

11.40 h. "Efectes ecohidrològics del maneig forestal de les masses de regeneració postincendi de pi blanc a la Serra Calderona en termes de producció d'aigua, biomassa i risc i propagació d'incendis a escala de conca".

María González Sanchís. Institut Universitari d'Enginyeria de l'Aigua i del Medi Ambient. UPV.

Resum: "S'analitzaran els efectes del maneig forestal de les masses de regeneració postincendi de pi blanc a la Serra Calderona en termes de producció d'aigua, biomassa i risc de propagació d'incendis. Aquests efectes s'estudien a escala de conca per mitjà de l'ús de modelització hidrològica (TETIS-VEG) i de propagació d'incendis (Farsite). Finalment es desenvolupa un balanç econòmic simplificat en què es posa de manifest la necessitat d'inversió en la muntanya semiàrida."

 

12.20 h. Estudi micològic de la Serra Calderona; aportació de dues espècies interessants de boletals al catàleg micològic valencià: Suillellus permagnificus (Pöder), Blanco-Dios i Alessioporum ichnusanus (Alessio, Galli & Littini) Gelardi, Vizzini & Simonini.

Ignacio Tarazona Martínez. Membre de SOMIVAL. Biòleg, analista de laboratori i micòleg.

Joaquín Herrero Conejos. Membre de SOMIVAL. Biòleg i professor.

Resum: "Es presentarà el treball de recol·lecta i estudi dels fongs superiors des del 2010 i la cita de dues espècies poc freqüents de boletals: Suillellus permagnificus (Pöder) Blanco-Dios i Alessioporus ichnusanus (Alessio, Galli & Littini) Gelardi, Vizzini & Simonini trobades a setembre del 2017 al Parc Natural Serra Calderona."

 

13.00 h. Cloenda a càrrec de la Direcció General del Medi Natural.

 

Recomanem la subscripció a la llista de distribució de les notícies de la nostra web. És la manera més ràpida d'informar-se de les activitats del Parc Natural per mitjà d'un correu electrònic automàtic en el moment de la publicació. http://www.citma.gva.es/ca/web/pn-serra-calderona/suscripcion