La marjal

La marjal

 
 
fanguejant
 
ullal
 
Himantopus himantopus
 
 
 

 

AMBIENTS: LA MARJAL

És l'ambient que ocupa la major superfície del parc natural. Està constituït per la zona palustre que envolta l'Albufera i on es poden distingir dos sectors. D'una banda, l'arrossar afectat pel nivell de llacuna (els denominats "tancats"), en el qual la inundació dels campos depén del nivell d'aquest; són, per tant, els arrossars de l'entorn de l'Albufera, i ve a coincidir amb la superfície guanyada a aquesta per a l'ús agrícola.

D'altra banda es troba l'arrossar de terres altes que circumda el sector anterior, la inundació del qual s'efectua amb aigua procedent dels rius Túria i Xúquer o amb aigua de l'Albufera elevada mitjançant motors; aquest és el sector més amenaçat per les transformacions en cultiu d'horta, que s'estén fonamentalment als marges de l'arrossar.

Les séquies i els ullals són àrees d'aigua lliure situades a la marjal:
 
Les séquies constitueixen un dens entramat que permet la distribució de l'aigua als camps. Aquestes séquies provenen, fonamentalment, de les aportacions del riu Xúquer (séquia Real del Xúquer) i del riu Túria (séquia de Favara), tot i que algunes tenen l'origen en els drenatges dels camps de cultiu (escorredors) o als ullals existents al marjal.

Els ullals són surgències d'aigua subterrània. Tenen gran importància pel fet de ser d'alt interés biogeogràfic i són reducte d'espècies de fauna en perill d'extinció com el samaruc i el fartet (per a més informació, visiteu el proyecte LIFE-Ullals).

 
A tots aquests ambients es pot trobar una avifauna molt variada, on destaquen principalment els ardeids (garces) com l'agró blau, la garseta blanca i l'esplugabous, tot i que s'hi poden veure quatre espècies més.
 
Un altre grup interessant és el dels larolimícoles (gavines i limícoles), que produeixen grans concentracions, principalment durant l'hivern i els passos migratoris. Es poden citar làrids com el gavinot argentat, la gavina comuna, resident amb grans concentracions al gener i febrer, o el fumarell carablanc i el curroc durant la primavera I l'estiu.
 
Entre els limícoles, podem esmentar la merita i la bequeruda com a hivernants habituals, el tètol cuanegre com a migrant abundant, i les camallargues durant l'època de cria.
Altres aus destacables són l'arpella de marjal i infinitat de passeriformes com les xitxarres de canyar, repicatalons, fringíl·lids i cuetes.
 
Altres animals típics de la fauna de la marjal són la rata de agua i la serp d'aigua.