Fauna

Fauna

 




 
És dominada per les colònies d'aus marines nidificants: la gavina corsa (Larus audouinii), la baldriga cendrosa (Calonectris diomedea), el falcó de la reina (Falco eleonorae) i el corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis). Totes elles espècies molt sensibles a les molèsties i impactes associats a la presència humana, troben en aquestes illes l'únic punt de nidificació de la Comunitat Valenciana.
 
Durant els passos migratoris primaverals i tardorencs, les illes, ancorades enmig de la mar, actuen com a imant per a totes les aus que creuen la Mediterrània entre Europa i Àfrica, i es concentren en un altíssim nombre a fi de reposar i prendre forces abans de continuar el seu viatge.
 
Entre els animals destaca, sobretot, el grup dels tenebriònids, amb 10 insectes endèmics, com els escarabats Alphasida bonacherai i Tentyria pazi, i el caragol (Trochoidea molinae). La singularitat faunística culmina amb la presència d'una espècie endèmica de sargantana, amb 4 poblacions aïllades en diferents illots.
 
L'interés de les illes no acaba amb l'arribada a la línia d'aigua, sinó que, al contrari, es multiplica quan ens submergim als fons marins. La complicada topografia d'aquests fons marins, plens d'esculls, bancs i baixos és el refugi natural per a moltes espècies sobreexplotades per la pesca, com el mero (Epinephelus marginatus).
 
A més d'una excepcional riquesa d'espècies i varietat de comunitats bentòniques, hi apareixen singularitats com l'alga Laminaria rodriguezii, molt escassa a la nostra mar, praderes de la fanerògama marina Cymodocea nodosa, bancs de madrèpora mediterrànea (Cladocora caespitosa) i la cridanera gorgònia roja (Paramuricea clavata).