Visualització de contingut web

Geologia

 
 
 
 

 

La Serra Gelada constitueix una xicoteta alineació de muntnayes d'orientación NE-SO que separa les badies de Benidorm i Altea. Es caracteritza per el seu perfil asimètric, que queda patent al llarg dels seus 6 Km de longitut. El seu flanc SE forma una impresionant costade penya-segats, mentres que el seu flanc NO, ens mostra una vessant molt més suau, fortment tallada per la xarxa de drenatge.

L'origen tant de la serra com dels illots de la Mitjana i de Benidorm, es tectònic, probablement de inicis del Pliocé. El penya-segat està format por materials de diferent resistencia a l'erosión, com arenisques calcàrees amb calcarenites, més resistents, o margues més erosionables. Açò i confereix al penya-segat un aspecte característic en el que s'alternen morfologíes de sucesions de cantils i talusos que el convierteixen en un paisatge únic.

Per altra banda, l'illot de l´Olla es d'origen Terciari, del Paleogé, i constitueix una illa plana constituïda fonamentalment per una antiga terrassa marina.

Son també de interes les coves d'origen kárstic que s'obrin al llarg de la serra, entre las que destaquen la Cova del Far de l´Albir, descoberta i topografiada recentement, i destacable por la presencia de les formacions d'estalactitas i estalagmitas al seu interior.

El espai natural protegit engloba a més un àmbit marí que de manera general presenta una pendent moderada, amb un planura entre les isóbates de 15 a 30 m, que suponen la major superficie. Front als penga-segats de serra Gelada i de Toix, els fons marins presenten fortes pendents, podent arribar la isòbata dels 20 metres a ecasa distancia de la costa.

Entre els accidentes submarins més notables, destaca elescull rocos situat al sur de l'illa de Benidorm, conegut com la Llosa. La estribació occidental de serra Gelada, formada pels enclavaments del Tossal de La Cala, la Punta Canfali i la propia illa de Benidorm, constitueixen una zona de costes baixes arenoses que donen lloc a les platjes de Llevant i Ponent.

Com a punts d'especial interès geològico i paisajístic, destacaríem:

  • En la serra: El penya-segat en sí, les fractures al llarg del penya-segat, entre les que destaquen las falles de la Punta de l'Escaleta i de la Punta de l'Albir, les coves, en particular "La boca de la Balena" per les seus formacions de estalactites i estalagmites, les restes paleontològics i de fòsils distribüits en la columna cretàcica de la serra. Per a obtindre més informació sobre les "Dunes fòssils enfiladores de la Serra Gelada" pots consultar la guia dels llocs d'interés geològic de la província d'Alacant, de la web "Senders Geològics" de l'Exma. Diputació d'Alacant. Punxa ací            
  • En el Illot de Benidorm: el propi illot, degut a que el seu perfil i cabussament delaten la seua continuitat estructural camb la serra Gelada, ajudant-nos a la interpretació del paisatge.