Ruta azul: Paseando por la costa - Descripció

 
 
 
efecto bandera   
 
 
 
 
 
 
Ruta blava: Passejant per la costa
A 5,5 km de Peníscola en direcció  Font Nova, ens entrem sobre un abrupte penya-segat la torre sentinella denominada d'Abadum o Badum.
 
Continuem descendint per la pista fins a trobar-nos amb el quarter de carrabiners, antic edifici construït per a controlar el contraban, ací observem l'única platja d'arena un poc més gran dins de la serra d'Irta, i en ella una de les poques dunes del nostre litoral de Castelló amb la vegetació pròpia d'aquest ecosistema. Ací tenim habilitada una zona d'aparcament on deixar el vehicle i començar l'itinerari a peu disfrutant d'un espectacular passeig per les cales i els penya-segats.
 
Primera parada
Una xicoteta cala de graves ens permet acostar-nos al mar i observar com aquest modela, per mitjà de l'erosió, el perfil de la costa. Des de la cala podem observar diversos ixents rocosos i hi podrem reconéixer alguna parella de corbes marines emplomallades i fàcilment ens sobrevolaran gavines corses.
 
Segona parada

En un sol colp de vista, des d'aquest penya-segat mitjà, podem apreciar quin és el procés de modificació del litoral. L'embat de les onades erosiona sense pausa les roques en la part baixa, elaborant balcons de pedra que sobrevolen el mar. L'acció de l'onatge contínua fins que, amb el temps i ajudat per les tempestats, la força de les onades acaba per véncer el penya-segat, trencant la timba  o l'ixent, que es desploma sobre l'aigua, per a seguir erosionant-se fins a donar lloc a platges de grava i arena.
 
Tercera parada
També la vegetació es modifica i adapta a les brises i vents marins que li proporcionen capritxoses formes. Podem observar com la cara menys exposada al mar acull els joves brots de la planta, ajudant-li a créixer en una única direcció (efecte bandera). Un tapís de matoll baix confereix distints tons de verd (margalló, coscoll, llentiscle,...) que en oposició al blau del mar, no deixa lloc a dubte que tenim davant dels nostres ulls un dels escassos paisatges verges del litoral mediterrani.