Descripció

Ruta groga: una excursió al passat
 
Arribem al municipi de Santa Magdalena, ens dirigim al cementeri de la localitat i des d'allí seguint pel camí  del Castell, arribarem a l'inici de ruta.
La senda discorre al principi per camps de cultiu de secà (oliveres i garroferes), per a endinsar-se en l'ombria del barranc que ens guiarà fins al castell.

Primera parada
Antiga construcció de pedra amb teulada vegetal, ens acull als deu minuts per a realitzar la nostra primera parada.
 
Segona parada
El silenci de la pineda ens envolta i el cant de les aus ens transporta en el temps. Vegetació típica de barranc, enfiladores en els arbres, (mare-selva, hedra, sarsa,... buscant la llum del sol), en els clavills, molses, líquens i falagueres ens assenyalen una zona d'elevada humitat.
 
Tercera parada
Les restes d'un antic forn de calç ens recorden l'esplendor d'aquesta zona en aquesta tasca. Aquest era un producte de primera necessitat per a qualsevol tipus de construcció.
 
El castell
Arribem al final de la ruta i el castell de Santa Magdalena ens sorprén.  Desgastats pel pas del temps, i encara en peu, ens reben els seus murs i les seues torres, i només de mirar-les ens compten centenars d'històries: la seua construcció àrab (S. XXI), els seus antics enfrontaments almoràvits, les seues conquistes i reconquistes dels templers...
 
Resulta fàcil imaginar que algú vigila des de la torre de l'homenatge i els arbres que es troben en el recinte murallat ens recorden que estan allí per la seua utilitat per a enverinar les puntes de fletxes i llances que tantes vegades es van disparar per a tenir el control sobre tan privilegiat lloc.