Notícies

Ves enrere Patrimoni Etnogràfic Altura

Patrimoni Etnogràfic Altura

Itinerari etnogràfic amb l'Asociació El Cantal

Segons la UNESCO en la seua publicació "Indicadors Unesco de cultura per al desenvolupament" el patrimoni cultural és "...un producte i un procés que subministra a les societats un cabal de recursos que s'hereten del passat, es creen en el present i es transmeten a les generacions futures per al seu benefici".
 
També reconeix que abasta "...no solament el patrimoni material, sinó també el patrimoni natural i immaterial".
 
L'associació El Cantal ve desenvolupant activitats de recuperació del Patrimoni local des de 2010. Treballen en l'estudi, la catalogació, la col·laboració amb altres associacions i institucions, i molt activament en la divulgació de la nostra memòria i patrimoni, organitzant exposicions, rutes, xarrades i tallers. El seu àmbit d'actuació és el terme municipal d'Altura, població castellonenca de la comarca de l'Alt Palància que destaca per l'extraordinària extensió del seu terme municipal i, conseqüentment, per l'existència de múltiples elements arquitectònics d'ús tradicional elaborats amb pedra en sec.
 
Masies, aljubs, casetes, refugis, ribassos,… eren elements necessaris per als habitants d'aquestes terres que sense un degut manteniment es perdran i amb ells la memòria dels seus constructors i usuaris.
 
És per això que és important conèixer com vivien els nostres avantpassats, les seues rutines, les eines que empraven, els recursos naturals que utilitzava, les construccions que van realitzar amb un mínim de tecnologia però amb un saber fer mil·lenari que fa que perduren en l'actualitat. La nostra societat actual, altament tecnificada no pot donar l'esquena als nostres orígens, al que hem sigut. Devem un respecte al nostre passat.
 
Mitjançant un itinerari pels camins del municipi d'Altura acompanyats pels membres de l'Associació El Cantal entrarem en contacte amb el que va ser la societat de l'Alt Palancia en la primera meitat del segle XX. Coneixerem els usos, les construccions, els aprofitaments, les eines, els costums d'aquelles persones que van viure a Altura abans de l'arribada del plàstic i la tecnologia i compartirem amb ells impressions, coneixements, anècdotes, en resum compartirem les seues vides.
 
Data: Dissabte, 12 de setembre de 2020
Punt de trobada: Poliesportiu Municipal d'Altura (Castelló). Avinguda València. (CV-25 - PK 35,2).
Hora de trobada: 9.00 h
Distància: 11 km aproximadament
Durada de l'activitat: 4 h aproximadament