RECOMANACIONS

RECOMANACIONS

 

CONSELLS D'AUTOPROTECCIÓ

Gaudeix del Parc Natural evitant riscos

1. Informa't prèviament sobre la dificultat i duració prevista de l'ITINERARI triat, guarda forces per al retorn i evita que la nit et sorprenga en la muntanya. Per precaució és recomanable portar una llanterna amb les bateries carregades.

2. Informa't prèviament sobre la PREDICCIÓ METEOROLÒGICA ACÍ

3. Informa't prèviament sobre el risc d'INCENDIS forestals ACÍ. Està prohibit encendre foc en tot l'àmbit del Parc Natural.

4. Càrrega el TELÈFON mòbil abans d'eixir, encara que has de saber que en algunes zones del Parc no hi ha cobertura telefònica. El telèfon d'emergències és el 112.

5. Si realitzaràs la teua excursió en SOLITARI, deixa dit a algú on aniràs i quan tens previst tornar.

6. A l'estiu inicia el recorregut prompte al matí, evitant les hores de màxima INSOLACIÓ i temperatura. Protegeix-te del sol amb barret i crema solar.

7. Porta AIGUA suficient per a tot el recorregut, sobretot en els itineraris on no existeixen fonts.

8. Usa CALÇAT esportiu, còmode i resistent, si pot ser tipus bota. Evitaràs lesionar-te.

9. Extrema les precaucions en acostar-te o apuntar-te a PRECIPICIS.

10. Si realitzaràs alguna activitat aquàtica en el riu, informa't prèviament del risc de tempestes que podrien provocar fortes RIUADES.

11. El descens pel riu en basses de RAFTING o PIRAGÜES entre els paratges de Tamayo i el Tete té un grau de dificultat III pel que es recomana l'ús de neopré (l'aigua aquesta freda sempre fins i tot a l'estiu), jupetí salvavides i casc. És preferible realitzar l'activitat amb monitors experimentats.

12. A causa de l'existència de talussos, tanques o vegetació impenetrable no és possible entrar o eixir del riu per qualsevol lloc. Informa't prèviament dels possibles LLOCS D'ENTRADA I EIXIDA DEL RIU.

13. Deixa el teu vehicle en les zones d'APARCAMENT habilitades en lloc de les cunetes de pistes o carreteres. És necessari mantindre perfectament buidades les vies de comunicació per a permetre el pas de vehicles d'emergència en cas necessari.

14. Pot ser perillós circular per la xarxa de PISTES FORESTALS sense coneixement del territori pel fet que alguns trams poden trobar-se en mal estat o no tindre eixida. A més, a causa de la naturalesa argilenca del sòl, en èpoques de pluja algunes pistes es converteixen en autèntiques pistes de patinatge. 

 

Aquest és un espai protegit de gran bellesa paisatgística i d'alt valor natural i cultural. Amb la finalitat de conservar-ho per a les futures generacions:

 

Tingues sempre present el perill d'incendi. Fes foc només en els llocs convenientment habilitats en les dates permeses i no tires burilles al sòl, apaga-les bé i deposita-les en una paperera.

 

El riu Cabriel és un dels més nets i amb millor qualitat d'aigua d'Europa. Aquestes característiques propicien la vida de fauna i flora al seu pas. No utilitzes sabons ni rentavaixelles que contaminen les seues aigües ni deixes restes de matalassets o flotadors si gaudiràs d'ell.

 

Recull sempre el fem i els desaprofitaments que generes, millor si tornen d'on han vingut. Deixa el lloc on has estat tan net com et siga possible.

 

Segueix per camins i sengles marcats, ens ajudarà a reduir l'erosió. Tracta, sempre que pugues d'accedir a peu, amb bicicleta o a cavall: disminuiràs la contaminació i gaudiràs millor del paisatge.

 

Respecta als éssers vius. No danyes a els animals ni recol·lectes les plantes que trobes al teu pas.

 

Si t'acompanya el teu gos, porta'l sempre lligat, per a evitar molèsties a altres visitants i a la fauna autòctona i recorda apartar les seues deposicions del camí.

 

No pots acampar ni instal·lar la teua caravana dins del Parc Natural. Per a fer-ho disposes de càmpings en els municipis pròxims.

 

Respecta la propietat privada. No et portes el fruit del treball dels agricultors que amb tant esforç han treballat els seus cultius.

 

Quan isques de ruta avisa sempre que zona recorreràs, consulta la previsió meteorològica i càrrega la batería del teu mòbil. Si vols realitzar una ruta amb un grup de més de 15 persones has d'emplenar el següent formulari  FORMULARIO y enviarnoslo a hoces_cabriel@gva.es

 

Descarregar-te el nostre MANUAL DE BONES PRÀCTIQUES que t'ajudarà a gaudir millor de la teua activitat pel Parc. Héchale una ullada!

 

•  El millor i més perdurable record de la teua visita és sens dubte una fotografia. Fes un ús responsable de tots els recursos i no deixes la teua petjada. Aguditza tots els teus sentits, aprofita'ls i gaudeix al màxim la teua visita.

 

I per últim, si tens una emergència, telefona al 112.

 

Saps el temps que tarda a degradar-se el teu fem?

 

1 any: El "paper", bàsicament és cel·lulosa. L'ideal és reciclar-ho per a evitar que es continuen talant arbres per a la seua fabricació.

 

1 a 2 anys:  "burilla amb filtre" pot demorar fins a dos anys a desaparéixer. El filtre és d'acetat de cel·lulosa i els bacteris del sòl, acostumades a combatre matèria orgànica, no poden atacar-la d'entrada. Si cau en l'aigua, la desintegració és més ràpida, però més contaminant.

 

5 anys: Un  "xiclet" mastegat es converteix en aqueix temps, per acció de l'oxigene en un material dur que després comença a desquebrajarse fins a desaparéixer.

 

10 anys: "llanda de cervesa". En general les llandes tenen 210 micrones de grossària d'acer recobert de vernís i d'estany. A la intempèrie fan falta molta pluja i humitat perquè l'òxid la cobrisca.

 

30 anys: "xapa de botella" pot semblar candidata a una degradació ràpida perquè té poca grossària. Però no és així. Primer s'oxiden i a poc a poc la seua part d'acer va perdent resistència fins a dispersar-se.

 

30 anys:"envasos tetra-brik". El que tarda més a degradar-se és l'alumini, cada brik conté un 5% d'aquest metall.

 

100 anys: Els "suros de plàstic" estan fets de polipropilè , el mateix material de les *cañitas i envasos de yogurt.

 

150 anys: Les "bosses de plàstics".  Les bossetes en realitat, estan fetes de polietilé de baixa densitat. La naturalesa sol entaular una batalla dura contra aqueix element. I en general perd.

 

100 a 1.000 anys: Les "botelles de plàstic". A l'aire lliure perden la seua tonicitat, es fragmenten i es dispersen. La majoria estan fetes de PET, un material dur de rosegar: els microorganismes no tenen mecanismes per a atacar-los.

 

1.000 anys: "Piles" els seus components són altament contaminants i no es degraden. La majoria tenen mercuri, unes altres també tenen zinc, crom, arsènic, plom o cadmi.

 

4.000 anys: La "botella de vidre" en qualsevol dels seus formats, és un objecte molt difícil de degradar per la naturalesa.

 

 

Quant temps et costaria a tu portar-te el fem i tirar-la a un contenidor al teu poble?