Ruta blava: el Xicotet - Descripció

Vista amb boira des del mirador del Pla de la Mina

 

Fulles auró caigudes

 

Zona dels antics paellers

 

Vista des de la zona d'acampada nevada

 

Mirador del Pla de la Mina

 

Reconstrucció de la carbonera del Pla de la Mina

 

Àrea d'acampada

 

 

Aquest itinerari de menys de 2 km, que se sol realitzar en a penes 45 minuts, transcorre per la zona d'ús públic en el vessant nord de la serra.
 
Aquest itinerari transcorre per la zona d'ús públic en el vessant nord de la serra i ens permet, sense arribar a cansar-nos, conéixer les característiques de l'ecosistema mediterrani present en el parc.
 
L'itinerari ix d'una senda situada a l'esquerra de la gran carrasca que hi ha en la zona de l'aparcament. A uns 200 m podem veure a l'esquerra una antiga pedrera de la qual es va obtenir pedra per a la construcció d'alguns edificis de la zona.
 
Al llarg de tot l'itinerari pot observar-se la varietat d'espècies que conformen aquest carrascar: alzina, auró, fleix, pi blanc i arbustos com el llorer bord o el corner.
 
A penes 100m més avant arribem a la Font dels Xops, on créixen bells exemplars d'àlber, un dels quals creix tombat. Sobre ells s'enrotllen vetustos peus d'hedra. També en aquesta zona hi ha roures xicotets o roures valencians i a la primavera és espectacular la floració dels lliris blaus.
 
Pujant les escales arribem a la zona d'acampada regulada, amb capacitat per a 20 botigues (informació i permisos en l'Ajuntament d'Alcoi: 965537141). Altres escales ens porten a creuar la carretera per a arribar a la pista forestal que condueix cap a la glorieta dels Paellers, molt freqüentada pels visitants ja que disposa de zones on fer foc si no es declara alerta 3.
 
A poc menys de 100 m s'arriba a la cova Gelada, exemple del modelatge càrstic que es dóna en muntanyes constituïdes per roca calcària. Un altre exemple d'estructures resultants dels processos erosius que afecten aquestes roques és la penya l'Espinella que es troba a l'esquerra de la pista un poc més avant i serveix d'abric a un auró de port arbustiu.
 
Veurem al llarg de la pista que aflora una veta de materials argilosos que donen color rogenc a la terra i nom al paratge.
 
A 300 m de la zona de paellers està el pla de la Mina, on és fàcil trobar en el fang empremtes i rebolcadors de porc senglar. Ací hi ha una reproducció d'un forn de calç, al costat del qual hi ha unes escales  que  porten  cap a dos miradors. El primer ofereix una vista de la foia d'Alcoi i la conca del riu Serpis en el seu camí cap a Gandia. El segon, al qual s'accedeix per unes escales descendents, mostra una bella panoràmica de la vall del riu Polop i del vessant sud de la serra de Mariola.
 
Des d'ací prendrem el mateix camí, però creuant pels paellers, per a anar cap al Centre de Visitants que es troba a uns 500 m, on podem trobar informació sobre el parc.
 
Baixant les escales que hi ha davant, s'arriba a la placeta del Santuari, on es troba la famosa Font Roja, de la qual brolla aigua molt fresca.
 
Al costat hi ha els edificis del Santuari i l'Ecocentre, dotat amb un mirador que ofereix una vista espectacular del barranc de l'Infern. Des d'allí es veu l'aparcament on acaba aquest itinerari.