Descripció

castell de Montornés
Ruta 5: Castell de Montornés

Duració: 1 hora 30 minuts
Distància: 2,5 km anada/tornada
Desnivell: 40 m
Època recomanada: tot l'any (convé evitar els dies més calorosos).
Ruïnes àrabs del s. X
 
L'inici de ruta es troba al costat de l'estació de la Mare de Déu del Carme, situada a uns 500 m de l'aparcament del Centre d'Informació, en direcció al monestir i a 459 m d'altitud. El nostre camí comença travessant el vessant de la forest que baixa al barranc de la Parreta.
 
Durant tot el recorregut podem gaudir d'una magnífica panoràmica: barrancs, la Plana, la serra d'Espadà i el port de Castelló.
 
La senda discorre entre un dens matollar en el qual predominen espècies com l'estepa negra, l'estepa blanca, el llentiscle, el càdecs, els romers, etc.
 
 
Parada 1
Des d'ací podem albirar la Plana i les platges de Benicàssim i Castelló, el Parc Natural de la Serra d'Espadà al sud-oest i més al sud, el cap de Sant Antoni, al Parc Natural del Montgó. Els pinastres que ens donen ombra en aquest mirador tenen pinyes grans i fulles llargues, característica que els diferència d'altres pins.
 
A partir d'aquest punt el camí descendeix uns metres per a després tornar a guanyar altitud a les proximitats del castell. En el punt més baix hi ha un canvi radical del tipus de sòl trobem: el sòl roig del gres dóna pas a la calcària, de tons grisencs i de característiques geològiques totalment diferents a l'anterior. Aquests materials es van dipositar sobre el gres roig fa més de 150 milions d'anys.

Juntament amb el canvi del tipus de sòl també canvia el tipus de vegetació, i a prop de la muralla del castell trobem molts exemplars de malves. Els pins que ens trobem ja no són pi roig sinó pi blanc.
 
Seguint el nostre itinerari, deixem a la dreta una senda per la qual pugem a la torre. Ens dirigim cap a la muralla, hem de seguir els senyals ja que hi ha moltes bifurcacions. Un punt de referència és una bella carrasca entre l'ombra de la qual passarem.
 
Veiem en la muralla dos forats, la nostra senda ens porta al que està més a la dreta i que és més gran, pel qual penetrarem a l'interior de les ruïnes del castell. Entre espantallops, albades, margallons i alguns exemplars d'arbres que en el seu dia van ser cultivats, com l'olivera, anem vorejant per la zona nord la forest fins a arribar al punt final de l'itinerari, a la zona est del castell. 
 

Parada 2
Just en aquest punt es troba un dels dos aljubs ben conservats que té el castell, invent musulmà que va servir per a proveir d'aigua als habitants. Construït al segle X, en plena època de dominació musulmana del territori, té 1.000 anys d'història. Ha sigut testimoni mut d'importants esdeveniments com la possible trobada entre el rei Pere I d'Aragó i l'invicte cavaller Rodrigo Díaz de Vivar, el Cid Campeador, sobre l'any 1094. Posteriorment va tornar a caure en mans sarraïnes fins que va ser conquistat per Jaume I al 1242, per a passar a les mans de nobles cristians.
 
El retorn l'efectuarem seguint els mateixos senyals que ens han portat fins ací.