Descripció

foto desert palmes
Ruta 1: Pujada al Bartolo. Itinerari circular pel mas d'Huguet

Duració: 1 h 45'
Distància: 6,8 km
Desnivell: 329 m
Cotes desnivell: 400/729 m

Ascensió a la cota més alta (729 m) del Desert de les Palmes
 
Aquesta ruta ens permet tenir una visió general dels cims del Desert de les Palmes, efectuant l'ascensió al punt més alt del Parc Natural: el cim del Bartolo, amb 729 m d'altitud.
 
El començament de ruta està en el Centre d'Informació, des d'on ix una senda que puja a poc a poc.Transcorre entre un dens i variat matoll en què observarem diferents espècies d'estepes (Cistus monspeliensis, C. albidus, C. salvifolius), arboç (Arbutus unedo), llentiscle (Pistacea lentiscus), càdec (Juniperus oxycedrus), romer (Rosmarinus officinalis), etc.
 
La senda desemboca en una pista de terra. En aquest punt, en el qual girarem a la dreta, podem observar enfront de nosaltres la imponent mola del Morico (694 m). Continuem caminant i a uns 300 m trobem la font de la Mola en la qual podrem aplacar la set. Un poc més endavant prendrem la pista que gira a la dreta i que ens porta entre una vegetació en estat de regeneració natural, en què podem trobar principalment pi pinastre (Pinus pinaster) i alguns exemplars de surera (Quercus suber).
 
 
Parada 1
Des d'aquest punt observem la Plana, la serra d'Espadà i el port de Castelló. Fixem-nos en les diferents coloracions que presenten les roques, on els grisos de la calcària es diferencien dels roigs del gres. Continuant per la pista, passarem pel costat del mas d'Huguet, típic habitatge rural tradicional.
 
 
Parada 2
Uns 50 m més endavant, arribarem a una pista asfaltada que serà la que ens conduirà fins al cim. També tenim la possibilitat, en aquest punt, de començar el descens, si girem cap a la dreta i seguim les indicacions. Si optem per continuar cap al cim, ascendirem per la pista asfaltada durant una distància de 1500 m i, deixant la creu del Bartolo a l'esquerra, arribarem al mirador (parada 3).
 
 
Parada 3
Des d'ací podem albirar les dues vessants del paratge, la plana i les platges, però també les muntanyes del Maestrat, el pla de l'Arc i tot l'interior castellonenc. Els pobles de Cabanes, la Pobla Tornesa, la Vall d'Alba, etc; les Agulles de Santa Àgueda a l'est, el Parc Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca al nord-est, el Parc Natural de la Serra d'Espadà al sud-oest, el pic de Penyagolosa al nord-oest. Els dies més clars veiem a l'horitzó, la bella silueta de les illes Columbretes, reserva natural i, més al sud, el cap de Sant Antoni, al Parc Natural del Montgó.
 
Si seguim uns tres-cents metres per la pista, arribarem al punt més alt del recorregut i de tot el paratge, de 729 m. Al pic podem trobar l'ermita de Sant Miquel. Durant aquest passeig podem observar algunes aus com ara xoriguers, corbs, puputs i oronetes, i gran varietat de palometes i altres insectes, depenent de l'època de l'any. Amb sort, podrem observar en les altures, vigilant, l'au guardiana d'aquestes terres, la important àguila de panxa blanca (Hieraaetus fasciatus), considerada com a vulnerable en el Catàleg d'espècies protegides.
 
El descens s'efectua per la pista asfaltada, per a després agafar novament la pista del mas de Huguet que ens conduirà en un dels seus encreuaments cap a en Centre d'Interpretació.