Visualització de contingut web

Geologia

A la serra del Desert de les Palmes s'hi distingeixen diverses línies de cims, com la serra del Desert, la serra de les Santes i les Agulles de Santa Àgueda. Aquestes últimes són una sèrie d'agudells de gres. Creuen aquestes muntanyes diversos barrancs, normalment secs, com el de Farja, que desemboca a la mar, i el de Miravet, que forma una vall xicoteta, cultivada en algunes àrees.

Els cims de la serra són bastant importants, amb la cresta del Bartolo, que arriba als 729 m.

Les característiques geològiques del paratge són summament interessants perquè afegeix caràcter a la serra el predomini del gres roig amb crestes i roquissars escarpats contrasten amb els relleus suaus de l'entorn. Aquestes roques es caracteritzen pel color roig o granat fosc, i proporcionen tipus de sòl pobre en calç, solts i, en general, de bona qualitat per al creixement de la vegetació.

És precisament l’abundància d’aquest gres roig la que configura la imatge de la serra, ja que el característic color roig d’aquests silicats tiny el paratge.

A la zona de l'ermita de la Magdalena són abundants les roques calcàries de l'edat cretàcica de colors clars, que normalment es troben molt castigades per l'erosió i fins i tot arriben a perdre bona part del sòl fèrtil.

Finalment, per l'extrema raresa en l'àmbit de la Comunitat Valenciana estan els afloraments de pissarres de l'edat paleozoica, materials molt antics que apareixen en alguns llocs molt concrets de la serra.