Ruta groga: El Pinet - Descripció

Ruta groga: El Pinet - Descripció

Ruta groga: El Pinet

3.8 Km. Durada estimada: 2 h. 15 m. No apta per fer-la amb bicicleta.
 
Este itinerari es localitza en la part SE del Parc Natural on podem observar alguns dels ambients més representatius del Parc Natural, com són el saladar i l'ecosistema dunar.
 
Este s'inicia en antigues antigues basses salineres hui en dia en desús per a l'explotació però que mantenen el circuit de l'aigua, i amb això, la seua gran riquesa biològica. Seguint un estret sender entre les vores d'estes i paral·lel al cordó dunar i la línia de la platja, el visitant podrà observar a la seua esquerra les antigues basses preconcentradores amb la seua abundant població d'aus com flamencs, alenes, camallongues, agrons comuns, tiforts, corriols, tètols cuanegres, mongetes, etc. La abundància o presència de les distintes espècies d'aus dependrà de l'època de l'any.
 
A les seues voreres creix una important vegetació de saladar amb espècies com cirialeres, barreles i ensopequeres les quals desenvolupen curioses adaptacions a la gran concentració de sal en el sòl, sent fàcilment observable a les parts nues i sobretot a l'estiu una crosta de sal blanquinosa cobrint el sòl.

Junt a este sender discorre el canal d'entrada d'aigua de mar a les basses, antigament per a obtenir la sal i hui per a assegurar la vida que n'hi ha en elles.

A la dreta del sender arriben els pendents de les últimes dunes i s'aprecia com va canviant la vegetació quan s'hi passa d'un sòl salí a un sòl arenós, així es veu el canvi progressiu d'una vegetació de saladar a una vegetació intermèdia d'espart bord, bufalaga, jonc, i s'arriba a una vegetació pròpiament dunar formada per segolet, esparreguera, creudeta, etc. i d'altra de repoblació formada per piteres, carpobrotus, pins blancs, pins pinyoners i eucaliptus.

A un quilòmetre de l'inici, l'itinerari gira a la dreta endinsant-se a les dunes, travessant-les fins a arribar a la platja. En este tram, el visitant farà un recorregut per les distintes classes de dunes. En primer lloc, trobarà les dunes fixes anomenades així per la repoblació de pins i eucaliptus que es va realitzar a inicis del s. XX amb la finalitat de controlar l'avanç de les arenes, les dunes semifixes, on la vegetació és més escassa i de menor port on predominen espècies dunars com el segolet, el barró, el panical marí, el rave marí, etc., arribant a la primera línia de dunes on es poden veure algunes d'elles mòbils les quals no són cobertes per cap tipus de vegetació i són fàcilment transportades pel vent.
 
La fauna que habita esta zona és representada principalment per rèptils com el fardatxo, la sargantana cua-roja, la sargantana cua-llarga, la serp verda; mamífers com la musaranya comuna, la musaranya nana, els ratolins de camp, els conills i llebres; xicotets passarells com bitxacs, capçots i coagullades; també és important la presència d'escarabats.

Des d'este punt s'inicia la tornada al principi de l'itinerari a través de la primera línia de dunes gaudint-se d'una agradable vista panoràmica amb el mar al fons des d'on es pot contemplar el cap de Santa Pola amb la ciutat als seus peus, l'illa de Tabarca, la desembocadura del riu Segura i tota la línia de costa cap al cap Cervera a Torrevella.