Ruta Groga: Savines, testimonis del temps. Descripció

Ruta Groga: Savines, testimonis del temps. Descripció

Ruta Groga: Savines, testimonis del temps.

 

 

 

 

 

  • Distància: 4,2 km
  • Duració estimada: 1 h 30'
  • Dificultat: baixa
  • Desnivell acumulat en pujada: 92 m
  • Desnivell acumulat en baixada: 92 m
  • Cota màxima: 1.148 m
  • Cota mínima: 1.056 m
  • Recorregut: Puebla de San Miguel - Llavador de Baix - Piló de la Hoya - Savina Fantàstica - Barranc de los Tajos - Savinar de los Pucheros - Puebla de San Miguel.

Versió en PDF

 

DESCRIPCIÓ

Al llarg d'este itinerari descobrirem impressionants arbres, molts d'estos catalogats com a monumentals, que han viscut la història d'estos paratges compartint amb els seus habitants el pas del temps. Principalment, disfrutarem de longeus i espectaculars exemplars de savina turífera (Juniperus thurifera), així com de carrasques (Quercus rotundifolia).

Iniciem la ruta al municipi de la Puebla de San Miguel, on podem fer un recorregut pels seus carrers visitant l'Església de Sant Miquel del segle XVI, el Museu d'Etnologia amb estris i ferramentes de les activitats tradicionals com ara ramaderia, agricultura.... Qualsevol dels seus carrers ens portarà fins al Llavador de Baix, punt de començament de la nostra ruta. En este punt podem aprovisionar-nos d'aigua fresca per al recorregut. Comencem la ruta pel camí asfaltat que puja per l'esquerra, el Camí de la Hoya.

A uns 900 m trobem un dels casilicis que se situen als camins tradicionals d'accés a la població amb la funció de donar protecció als caminants. Es tracta d'un pilar amb un panell ceràmic que representa la Mare de Déu dels Desemparats. Passat el pilar, ens desviem cap a la dreta per una pista forestal on veiem tres singulars carrasques acomodades sobre el talús que voreja la pista.

Continuem per la pista forestal que ens porta fins a l'encreuament amb el Barranc Cañada Jorge; girem cap a l'esquerra pel mateix llit i ens endinsem en la microreserva del Barranc Jiménez. Una xicoteta desviació a la dreta ens acosta fins al peu d'una savina que pareix que haja eixit d'un conte, la Savina Fantàstica, catalogada com a monumental. De tornada a l'itinerari, ens endinsem en Los Tajos, tram del barranc que ens oferix un paisatge màgic i suggeridor on podem observar les evidències de l'activitat tradicional deixades en estos arbres, com per exemple els talls fets en els seus troncs per a l'obtenció d'eixams per a apicultura. En este punt, la Cañada Jorge s'encaixona formant altes parets de roca en el punt de confluència amb el Barranc Jiménez. Pujant pel camí paral·lel al barranc, veurem una xicoteta cascada i a la dreta una antiga zona de cultiu hortícola. També apareixen les ruïnes d'un antic corral per a guardar el ramat.

Ja en el tram final abandonem el Barranc de Cañada Jorge i pugem per la vessant fins a arribar al xicotet monticle de Los Pucheros, on trobem uns quants corrals. En este lloc, se situa un jaciment arqueològic amb restes d'assentaments ibers del segle III a. C. Els antics pobladors podien controlar els accessos fins esta zona elevada; a més disposa d'un mirador avançat cap al barrancdes d'on es pot divisar un ampli tram del seu llit.

En esta zona també s'assenta un altre casilici o piló, el Pilón de los Pucheros, que marcava l'inici de camí cap a València des de la població.

Continuant per la pista forestal es torna a prendre al Camí de la Hoya per a finalitzar la ruta en el mateix punt d'inici, el Llavador de Baix.