Ruta roja. Itinerari ornitològic - Descripció

Ruta roja. Itinerari ornitològic - Descripció

Tipus: lineal
Distància: 2,5 km.
Dificultat: baixa
Desnivell acumulat: 2m 
Com accedir a l'inici de la ruta

Per a realitzar aquest itinerari és IMPRESCINDIBLE concertar la visita amb antelació, bé passant pel centre d'Informació o cridant al telèfon 96 667 85 15, on el personal del parc li informarà dels dies de visita i els horaris existents.

Discorrent al llarg del canal principal del parc, l'itinerari ornitològic s'inicia en la segona elevació de la Comunitat de Regs de Llevant.
 
Al llarg del recorregut es poden realitzar diferents parades que permeten una incomparable presa de contacte dels visitants amb la flora i fauna de l'entorn, que junt amb la varietat paisatgística fan del Parc Natural El Fondo un punt d'obligada parada per a qualsevol amant de les aus.
 
L'itinerari s'inicia amb el pas per una zona de saladar on podem observar de prop entre altres espècies Limonium, Halocnemum, Suaeda o Salicornia, que constituïxen una vegetació típica en esta zona, sent de gran interés pel seu caràcter endèmic del sud-est peninsular.
 
Al llarg del camí i en la perifèria dels embassaments, la formació dominant és el senillar, que envolta i colonitza les aigües poc profundes, alternant en algunes zones amb formacions de joncs.
 
Seguint per esta ruta i vorejant l'embassament de ponent arribarem als dos primers observatoris, El Tollo i seguidament, El Calamón, des d'on fàcilment podem conéixer la major riquesa biològica del parc, la seua avifauna.
 
Són moltes les espècies que des d'estos dos observatoris poden ser observades, tant nadant, alimentant-se o en vol, com per exemple l'Agró roig, el Martinet de nit o l'Oroval.
 
Destacar alguna de les moltes espècies d'anàtides que també poden contem-plar-se des d'ací resulta tasca difícil.
 
No obstant això citarem dos com a vertaderes joies del parc: La Rosseta, que té en el Fondo el seu principal punt de cria de tota la península i l'Ànec capblanc present durant tot l'any i que té en el parc u dels nuclis principals de població a nivell mundial. Altres anàtides nidificants, presents durant tot l'any en els dos embassaments, són el Boix o el Sivert.
 
Un poc més lluny ens trobem amb el mirador de La Rosseta, des del qual s'abasta a albirar quasi la totalitat dels dos embassaments (Ponent i Llevant), així com les tolles perimetrales d'aigües salobres. Este mirador és un punt estratègic des d'on observar les grans concentracions d'aus en època d'hivernada, s'arriben a superar els 30000 exemplars, destacant espècies el Cullerot o la fotja comuna.
 
El punt final del nostre recorregut és l'observatori del Peu verd, al qual s'accedix per una passarel·la de fusta i des del qual és fàcil contemplar espècies reintroduïdes amb èxit a esta zona humida, com el gall de canyar o La fotja banyuda, a més del cada vegada més nombrós cabussó coll-negre.
 
Altres espècies d'interés que ens sorprenen al llarg de tot el recorregut amb els seus vols són l'arpellot de marjal,  l'àguila pescadora, a més de la mallerenga de bigotis o el xitxarra mostatxuda, totes elles amenaçades per la desaparició i degradació dels ecosistemes palustres.