HISTÒRIA D'UNA FOTJA BANYUDA

Ves enrere PATRIMONI ETNOGRÀFIC MARINES VELL

PATRIMONI ETNOGRÀFIC MARINES VELL

 

Segons la UNESCO en la seua publicació "Indicadors Unesco de cultura per al desenvolupament" el patrimoni cultural és "...un producte i un procés que subministra a les societats un cabal de recursos que s'hereten del passat, es creen en el present i es transmeten a les generacions futures per al seu benefici".

També reconeix que abasta "...no solament el patrimoni material, sinó també el patrimoni natural i immaterial".

En Marines Vell l'any 1957, després de les copioses pluges que van afectar el Camp del Túria, es va produir un gran despreniment de pedres que va provocar fatídiques conseqüències i que va propiciar el trasllat de la població al "pla".

Es van abandonar les cases i la resta de construccions que s'han mantingut ocultes fins als nostres dies, sense ús però no oblidades com bé demostren els antics habitants d'aquesta població quan se'ls pregunta per la seua vida en l'Antic Marines abans de l'abandó de la població.

Amb una lluentor nostàlgica en els ulls compten com tallaven les canyes i les portaven a l'horta amb les cavalleries per a fabricar les barraques per a les tomaques, com portaven el blat a moldre al pròxim molí en sacs d'arpillera o en banastos de vímet, com es banyaven aquells tòrrids estius en l'assut del pantà o com passaven les plujoses vesprades de tardor fent trenilla i llata d'espart en rotlle, en família, amb els veïns. Eren uns altres temps, potser més durs, amb menys comoditats però en certa forma millors. Si, millors perquè amb eixa base hem construït la nostra societat actual.

És per això que és important conèixer com vivien els nostres avantpassats, les seues rutines, les eines que empraven, els recursos naturals que utilitzaven, les construccions que van realitzar amb un mínim de tecnologia però amb un saber fer mil·lenari que fa que perduren en l'actualitat. La nostra societat actual, altament tecnificada no pot donar l'esquena als nostres orígens, al que hem sigut. Devem un respecte al nostre passat.

Mitjançant un itinerari als voltants de Marines Vell entrarem en contacte amb el que va ser la societat del Camp del Túria en la primera meitat del segle XX. Coneixerem els usos, les construccions, els aprofitaments, les eines, els costums d'aquelles persones que van viure en Marines abans de l'abandó de la població i compartirem amb ells impressions, coneixements, anècdotes, en resum compartirem les seues vides.

 

Es tracta d'un itinerari senzill, apte per a tots els públics però part del recorregut transcorre per camins tradicionals, amb ferm irregular pel que es recomana portar calçat adequat.

Data: Dissabte, 28 de setembre de 2019
Punt i hora de trobada: Marines Vell. Carretera CV-25 PK 15,5. 10.00 h
Distància: 3 km aproximadament
Durada de l'activitat: 4 h aproximadament